Εκθέσεις

Food & Drink Expo 2023

Food & Drink Expo 2023

Η No. 1 επαγγελματική έκθεση Τροφίμων και Ποτών για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έσπασε ρεκόρ συμμετοχών και επισκεπτών. Την έκθεση διοργανώνει ο κολοσσός William Reed, η πολυβραβευμένη εταιρεία που – μεταξύ άλλων – εκδίδει το The Grocer, το μεγαλύτερο περιοδικό του χώρου.

Το τριήμερο της έκθεσης, 24 – 26 Απριλίου, στο NEC του Birmingham παρευρέθηκαν πάνω από 30.000 επισκέπτες, επαγγελματίες αγοραστές που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγοράς.  Πάνω από 1.700 εκθέτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα μεγαλύτερα ονόματα αγοραστών (εισαγωγέων, διανομέων, super markets κτλ.) της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και πληθώρα retailers μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, διοργανώθηκαν 79 παρουσιάσεις και διαλέξεις που εστίασαν σε καίρια ζητήματα όπως η βιωσιμότητα, οι τρόποι διείσδυσης στη Βρετανική αγορά, οι τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και η επιρροή της ενεργειακής κρίσης στους λιανεμπόρους.

Η αναγνωρισιμότητα της έκθεσης από τη διεθνή αγορά τροφίμων και ποτών ως η πιο μεγάλη και σημαντική έκθεση του κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό διεθνών συμμετοχών, καθώς συμμετείχαν εταιρείες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Νιγηρία, την Τουρκία, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γεωργία, τη Νέα Γουινέα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Εκουαδόρ, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ κ.ά.

Η διαφαινόμενη αυξητική τάση στη ζήτηση ελληνικών προϊόντων, όπως άλλωστε αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις συνεχόμενες δράσεις προώθησης και υποστήριξης τους που διοργανώνει η RECO Exports στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη αγορά, πάντα υπό τον όρο ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει συνέχεια.

Εθνική Συμμετοχή 2023

Στη Food & Drink Expo 2023 συμμετείχαν 16 ελληνικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

  • 5 επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στο ομαδικό εθνικό περίπτερο με την ενίσχυση της Enterprise Greece
  • 3 επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων
  • 8 επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα, μέσω των μικρογευμάτων.

Για την μέγιστη προβολή των Ελλήνων εκθετών και για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, βρετανός σεφ παρασκεύαζε «lunch bites» με τα προϊόντα των Ελλήνων εκθετών και σύμφωνα με τη βρετανική κουλτούρα.

Για την περαιτέρω ενίσχυση και διείσδυση των επιχειρήσεων στην Βρετανική αγορά, η RECO Exports, οργάνωσε Networking Event, την Τρίτη 25 Απριλίου, με καλεσμένους σημαντικούς αγοραστές HORECA, διανομείς και αγοραστές από τον κλάδο του λιανεμπορίου. Κατά την διάρκεια του Event, το οποίο είχε τεράστια προσέλευση κόσμου, σερβίρονταν «μπουκίτσες» γευμάτων σε στοχευμένο κοινό.

Dragon's Pantry

Αξίζει να σημειωθεί ότι 2 ελληνικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους στο θεσμό Dragon’s Pantry, o οποίος πραγματοποιήθηκε κατά τις δύο ημέρες της έκθεσης.

Στο πλαίσιο του Dragon’s Pantry, επιλεγμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έκθεση παρουσιάζουν την εταιρεία και τα καινοτόμα προϊόντα τους σε πάνελ αγοραστών. Στο τέλος κάθε ημέρας, η επιχείρηση με την καλύτερη παρουσίαση και το προϊόν με τις μεγαλύτερες προοπτικές εισόδου στη Βρετανική αγορά, τιμάται με το βραβείο του Dragon’s Pantry.

H Holy Ginger απέσπασε το συγκεκριμένο βραβείο την 2η ημέρα του διαγωνισμού. Παράλληλα, το οινοποιείο Κακουλίδη, υποστηριζόμενο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εντυπωσίασε το πάνελ των αγοραστών με το storytelling του και την φιλοσοφία βάσει της οποίας καλλιεργεί τα αμπέλια του.

Gallery

H συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Παράλληλα με τη διεξαγωγή της UK Food & Drink Shows, οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στην έκθεση, πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με Βρετανούς αγοραστές σε μία ειδική δράση οργανωμένη από τη RECO Exports.

To περιεχόμενο του Β2Β EVENT περιλάμβανε

  1. Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και τον τρόπο διείσδυσης στα διάφορα κανάλια της.
  2. Επίσκεψη σε αλυσίδες καταστημάτων για επιτόπια έρευνα αγοράς
  3. Πραγματοποίηση Β2Β συναντήσεων με Βρετανούς αγοραστές (διανομείς, εισαγωγείς και αγοραστές αλυσίδων λιανεμπορίου)

Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και τον τρόπο διείσδυσης στα διάφορα κανάλια της

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, από τη RECO Exports, διαδικτυακή συνάντηση με ομιλητή τον κ. Σιούλη και ακροατές τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης και για την πιο στοχευμένη προετοιμασία των εκθετών, αναλύθηκαν λεπτομερώς οι ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά-Brexit, μετά-Covid και energy crisis εποχή.

 Επίσκεψη σε αλυσίδες καταστημάτων για επιτόπια έρευνα αγοράς

 Τη Δευτέρα 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων σε αλυσίδες σούπερ-μάρκετ όπως είχε οριστεί από την RECO Exports.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Tesco Snow Hill Superstore, το Μarks & Spencer Food Hall, το Selfridges Food Hall και το Sainsbury’s Local. Με τον τρόπο αυτό οι Ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού, ώστε να γνωρίσουν εκτενέστερα την αγορά που στοχεύουν και θέλουν να διεισδύσουν.

Πραγματοποίηση Β2Β συναντήσεων με Βρετανούς αγοραστές (διανομείς, εισαγωγείς και αγοραστές αλυσίδων λιανεμπορίου)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι εκθέτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες B2B συναντήσεις με σημαντικούς αγοραστές, διανομείς και εισαγωγείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *