Νέα - Ενημερώσεις

The Flavors of Greece – Επιχειρηματική αποστολή Σουηδών στη Θεσσαλονίκη

Ελληνική ποικιλία γεύσεων - σύντομα και σε καταστήματα στη Σουηδία!

The Flavors of Greece - Επιχειρηματική αποστολή Σουηδών στη Θεσσαλονίκη

Αφιέρωμα της επιχειρηματικής δράσης του e-magazine Butiktrend.

53 συναρπαστικά προϊόντα από 27 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το έργο; Να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τη δυναμική τους για τη σουηδική αγορά. Η τοποθεσία ήταν η πόλη της Θεσσαλονίκης και η ηλεκτρονική εφημερίδα Butikstrender ήταν εκεί.

Η Butikstrender είχε την τιμή να παραβρεθεί σε ένα εμπορικό γεγονός B2B με τον τίτλο “The Flavors of Greece”. Πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης εμπόρων, Τύπου και επιχειρηματικών ανταποκρίσεων. Ο Αντώνης Σιούλης από τη Reco Export και ο Hans Jangstad από τη Smartfind, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σχεδίασαν το πρόγραμμα.

Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι που το ταξίδι έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα και η μεγαλύτερη στη Κεντρική Μακεδονία. Η πόλη είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο για την Ελλάδα και επίσης ο σημαντικότερος κόμβος εμπορίου και μεταφορών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των εμπορευμάτων των Βαλκανίων μεταφέρονται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι η πόλη είναι επίσης ένα μεγάλο κέντρο πολιτισμού και πανεπιστημιακός τόπος συμπληρώνει την εικόνα.

Σε αυτή τη συνάντηση με το “Flavors of Greece” συμμετείχαν 27 ελληνικές επιχειρήσεις με συνολικά 53 προϊόντα. Και οι 9 σουηδικοί επισκέπτες στο ταξίδι ήταν, εκτός από τη Butikstrender, η Smartfind, η Gustatus, ο Ockelbo ost, η Ekologiska säljbolaget, η Bustamante Promotions, η Food Collective, η Kandyz και η Ica Kringlan Södertälje.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε αυτή την προσπάθεια για να βοηθήσει τους προμηθευτές της να φτάσουν σε όλες τις βόρειες αγορές στο μέλλον, και το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων ήταν μεγάλο. Περίπου 100 επιχειρήσεις στη Μακεδονία ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και από αυτές επιλέχθηκαν 27 που μπορούσαν να παρουσιάσουν μερικά από τα καλύτερά τους προϊόντα σε εμάς κατά τη διάρκεια των ημερών στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές γεύσης και αξιολόγησης τυριών φέτας, τυριών κατσικίσιων, γραβιέρας, ελιών, ελαιολάδου, γιαουρτιού, κεφτέδων, μελιού, μαρμελάδας, μπισκότων, μπισκότων και μπάρ καθώς και πολλών άλλων προϊόντων. Στη συνέχεια, για τη Butikstrender και τους υπόλοιπους, το ζήτημα ήταν να αξιολογηθούν τα προϊόντα με βάση τη συσκευασία, τη γεύση, την τιμή και την δυναμική τους για τη σουηδική αγορά κυρίως.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο τεσσάρων πιάτων με τους επισκέπτες και όλους τους συμμετέχοντες προμηθευτές, συνολικά 60-70 άτομα.

Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε σε δύο επιλεγμένους προμηθευτές. Ξεκινήσαμε με τη Belas F & Son S.A. Premium Greek Dairy, ένα οπωροκηπευτικό που λειτουργεί από το 1972 και παράγει αρκετά από τα πιο δημοφιλή και προστατευόμενα ελληνικά γνήσια τυριά, όπως φέτα, κασέρι από αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γάλα, καπνιστή κασκαβάλ καθώς και γραβιέρα, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να έχει το όνομα halloumi στη συσκευασία. Η φέτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο αποτελείται από γάλα κατσικίσιο – διαφορετικά θα πρέπει να ικανοποιείται με την αναφορά του προϊόντος ως λευκό τυρί.

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στην Oi Goumenisses PC που διοικείται από τη Δήμητρα Δάρτση και τις δύο κόρες της, την Άννα και τη Μαρία. Εδώ παράγονται γευστικά φαγητά και γλυκά εμπνευσμένα από τη μητέρα και τη γιαγιά της.

Ανάμεσα στα προϊόντα υπάρχουν κεφτέδες, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, τσάτνεϊ, σάλτσα ντομάτας, πέστο, ντρέσινγκ, μαρμελάδα, βούτυρο αμυγδάλου και φουντουκιού και ζυμαρικά. Σήμερα, το οικογενειακό επιχείρημα προσφέρει πολλές vegan εναλλακτικές επιλογές μεταξύ των προϊόντων του. Συνολικά, πρόκειται για περισσότερα από 150 χειροποίητα προϊόντα σε περισσότερες από 20 διαφορετικές κατηγορίες, όπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα κεφτέδια να παράγονται και να συσκευάζονται με το χέρι.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε μια παρουσίαση από τον εμπορικό διευθυντή της θυγατρικής εταιρείας τους BioAgros, μια από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των οργανικών τροφίμων στην Ελλάδα.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας ήταν αφιερωμένο στα speeddating όπου όλοι οι 27 προμηθευτές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την εταιρεία και τα προϊόντα τους στους σουηδικούς επισκέπτες για 15 λεπτά.

Ορισμένοι προμηθευτές έχουν προχωρήσει περισσότερο και έχουν ακόμα ετοιμάσει σουηδικές επαφές και διαδρομές παράδοσης, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια προϊόντα θα εισέλθουν στη σουηδική αγορά στο μέλλον.

Αυτό ήταν το τρίτο κοινό project που το “The Flavours of Greece” πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Reco Export και τη Smartfind, αλλά το πρώτο στην Ελλάδα. Τα δύο προηγούμενα events έγιναν στη Σουηδία, όταν ο Αντώνης Σιούλης, Managing Director της RECO EXPORTS προσκάλεσε άλλους προμηθευτές και προϊόντα για παρουσίαση.

Σίγουρα θα έχουμε την τύχη να δούμε περισσότερα events με νέα συναρπαστικά προϊόντα στο μέλλον!

Δείτε περισσότερα: www.butikstrender.se

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *