Εκθέσεις

London Wine Fair 2023

London Wine Fair 2023

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η London Wine Fair, μια από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις παγκοσμίως, στις 15-17 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο Olympia του Λονδίνου.

Η 41η χρονιά διοργάνωσης της έκθεσης αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός που κάθε χρόνο γιορτάζει, εμπνέει και προωθεί το κρασί σε διανομείς, χονδρεμπόρους, αγοραστές supermarket, κάβες, λιανοπωλητές, HORECA και συλλέκτες.

Άκρως εντυπωσιακή και φέτος, πρόβαλε τις καινοτόμες νέες τάσεις και προϊόντα, την πραγματοποίηση γευσιγνωσιών, ομιλιών, masterclass και παρουσιάσεων των νέων προκλήσεων της οινικής βιομηχανίας.

Οι 417 συνολικά εκθέτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα μεγαλύτερα ονόματα αγοραστών οίνου ενώ το τριήμερο της έκθεσης τους επισκέφτηκαν περισσότεροι από 10.000 Βρετανοί επαγγελματίες του κλάδου.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αποδόθηκαν τα Wine Buyers Awards, με σκοπό την αναγνώριση των καλύτερων επαγγελματιών αγοραστών κρασιού του ΗΒ, των οποίων επίσημος χορηγός ήταν η Enterprise Greece.

Εθνική Συμμετοχή 2023

Εξαιρετικά ενισχυμένη ήταν και φέτος η ελληνική συμμετοχή που απαρτίστηκε από 105 συμμετέχοντα οινοποιεία σε εξαιρετικά προνομιακό χώρο ακριβώς στο κέντρο της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Περίπτερο, συμμετείχαν 42 οινοποιεία, υποστηριζόμενα από τις Περιφέρειες τους, τα κατά τόπους Επιμελητήρια και/ή την ENTERPRISE GREECE, τα οποία υποδέχτηκαν περισσότερους από 700 επισκέπτες επαγγελματίες οίνου.

Στην έκθεση επίσης συμμετείχαν οινοποιεία, τα οποία μέσω των κρασιών τους προωθούν τις ΠΓΕ ζώνες Αττικής, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας και των ΠΟΠ Πλαγιών Μελιτώνα και ΠΓΕ Σιθωνίας, στο πλαίσιο 4ων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης οίνου σε Τρίτες χώρες.

Στο τριήμερο της έκθεσης και για την βέλτιστη προβολή των οινοποιείων, πραγματοποιήθηκαν 5 Masterclass στα οποία παρουσιάστηκαν επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες, ενώ παράλληλα λειτούργησαν 3 Wine Bar, μέσω των οποίων προβλήθηκαν αντιπροσωπευτικές ετικέτες από κάθε συμμετέχον οινοποιείο.

Οι παραπάνω ενέργειες έγιναν με πρωτοβουλία της RECO Εxports, του αποκλειστικού αντιπροσώπου της έκθεσης για Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προβολή των ελληνικών κρασιών στους επισκέπτες της on-trade και off-trade αγοράς, την ενίσχυση των προοπτικών διείσδυσης στην Βρετανική αγορά αλλά και την ενίσχυση του brand “Ελλάδα”.

Η RECO Exports, ως Food & Drink Export-Marketing Agency, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη των εξαγωγών Τροφίμων & Ποτών και στη σωστή προβολή ελληνικών brands στο εξωτερικό, έχοντας πλήρη γνώση της Βρετανικής αγοράς και στόχο το ελληνικό κρασί να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο της.

Το εθνικό Περίπτερο καθώς και τα Περίπτερα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποτέλεσαν αναμφίβολα μία συντονισμένη ενέργεια για την ανάδειξη των ελληνικών οινοποιείων και των ΠΓΕ ζωνών αντίστοιχα. Επιπλέον, ενισχύθηκε η επισκεψιμότητα τους, με τη λειτουργία των Wine Bars τα οποία συντονίστηκαν από επιτελείο Wine Experts με έντονη δραστηριότητα στην βρετανική αγορά.

Επιπρόσθετα, τα Masterclass παρουσιάστηκαν από επιφανείς MW όπως οι Yannis Karakasis MW και Demetri Walters MW σε κοινό βρετανών επαγγελματιών του οίνου.

Προοπτικές διείσδυσης

Το ΗΒ σε συνδυασμό με τις Κοινοπολιτείες των Εθνών αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα κρασιού στον κόσμο, ενώ ανεξάρτητα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους παγκόσμιους εισαγωγείς κρασιού. Το γεγονός αυτό εγγυάται ότι η προοπτική εξαγωγής των ελληνικών κρασιών στο ΗΒ είναι πολύ μεγάλη. Παράγοντες όπως το Brexit, ο Covid, η αύξηση του τουρισμού της Ελλάδας αλλά και η διάθεση των Wines Experts για ανακάλυψη νέων οινικών ζωνών, συντελούν στην προαναφερθείσα συνθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές στο ΗΒ κατέγραψαν αύξηση +13,15% σε αξία για το 2022 έναντι του 2021 (από 6.197.261€ σε 7.012.441€). Aντίστοιχα περισσότερες από 20 νέες ελληνικές ετικέτες έχουν εισαχθεί στην αγορά του ΗΒ το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, μία τόσο μεγάλη αγορά όπως αυτή του ΗΒ είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι για να μπορέσει το ελληνικό κρασί να διεισδύσει αλλά και να διατηρήσει μια επιτυχημένη πορεία, απαιτείται συνεχής προσπάθεια και στρατηγικές κινήσεις.

Gallery

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *