Εκθέσεις

Food and Drink Expo 2024 – Περισσότεροι από 25.000 επαγγελματίες έδωσαν το παρόν στο NEC του Birmingham

Food and Drink Expo 2024
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή Food and Drink Expo 2024!

Food and Drink Expo 2024 - Οι Γεύσεις της Ελλάδας και η Δυναμική της Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου

Τρεις μέρες από γεμάτους διαδρόμους, πλήρεις σκηνές και έντονη κίνηση στα ελληνικά περίπτερα ανέδειξαν την φετινή Food and Drink Expo ως την πιο «πολυάσχολη» διοργάνωση εδώ και χρόνια! Πλήθος επισκεπτών και σημαντικά ονόματα από τον κλάδο της λιανικής και χονδρικής πώλησης, έσπευσαν να υποστηρίξουν την διοργάνωση σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της έκθεσης, από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, περισσότεροι από 25.000 επισκέπτες παραβρέθηκαν στο NEC του Birmingham, οι οποίοι αποτελούσαν επαγγελματίες αγοραστές από όλο το φάσμα της αγοράς.

Παράλληλα, την ελληνική συμμετοχή επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, κ. Ιωάννης Τσαούσης, τον οποίο συνόδευε η Γενική Σύμβουλος ΟΕΥ, κα. Παρασκευή Καμπούρογλου. Ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε από τους εκθέτες σχετικά με τα προϊόντα τους και συζήτησε μαζί τους τις προοπτικές διείσδυσής τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΚΘΕΣΗ FOOD & DRINK EXPO 2024 | NEC | BIRMINGHAM

Η Food and Drink Expo διαχρονικά αποτελεί την κορυφαία έκθεση Τροφίμων και Ποτών για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάθε χρόνο, περισσότερο του 65% των επισκεπτών της έκθεσης αποτελούν ανώτατα διοικητικά στελέχη ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως το 93% των επισκεπτών συνολικά είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία τάσεων στην αγορά.

Η διοργάνωση ανήκει στον κολοσσό William Reed, ενώ προκειμένου να διευκολυνθεί ο επιχειρηματικός σκοπός της έκθεσης ο οποίος είναι το “networking” και η δημιουργία νέων, στοχευμένων επαφών που θα οδηγήσουν σε επικερδείς συνεργασίες, η Food and Drink Expo περιλαμβάνει τις εξής “υπο-εκθέσεις”:

FARM SHOP & DELI SHOW: Η Farm Shop & Deli Show είναι η κορυφαία έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για χειροποίητα, εντόπια, εξειδικευμένα, συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, καθώς και είδη δώρων, τεχνολογία και εξοπλισμό. Οι ελληνικές συμμετοχές, βάση των προϊόντων που είχαν να επιδείξουν, συμμετείχαν στο συγκεκριμένα τμήμα της έκθεσης. Η συμμετοχή τους στη Farm Shop & Deli Show έδωσε την ευκαιρία στους εκθέτες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε αγοραστές και βασικούς φορείς που επηρεάζουν τις καταναλωτικές τάσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.

THE RESTAURANT SHOW: Το συγκεκριμένο τμήμα της έκθεσης απευθύνεται σε αγοραστές HORECA. Προσβάσιμη από κάθε σημείο του εκθεσιακού χώρου, προσελκύει σημαντικούς αγοραστές και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και αποτελεί σημαντικό τόπο δικτύωσης του κλάδου.

NATIONAL CONVENIENCE SHOW: Το National Convenience Sow είναι το μεγαλύτερο event για τον τομέα των λεγόμενων “convenience stores”, το οποίο παρέχει μία ενιαία πλατφόρμα συνάντησης του κλάδου με προμηθευτές, χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές. Περίπου 6.000 επισκέπτες παρακολουθούν το National Convenience Show από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και από κάθε είδους κατάστημα, από ανεξάρτητους παραγωγούς μέχρι ομάδες παραγωγών, franchise και μεμονωμένα καταστήματα.

THE FORECOURT SHOW: Τα καταστήματα Forecourt είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές-στόχους για επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν σνακ, αναψυκτικά και έτοιμο φαγητό. Αποτελεί κάθε χρόνο ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της έκθεσης.

DRAGONS’ PANTRY

Για δεύτερη χρονιά φέτος στα πλαίσια της έκθεσης έλαβε χώρα το Dragons’ Pantry, η απόλυτη δοκιμασία για την διείδυση των επιλεγμένων προιόντων στους top λιανέμπορους. Επιχειρηματίες με καινοτόμα προϊόντα επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν με έξυπνο τρόπο το προϊόν τους και την επιχείρησή τους στους έμπειρους “δράκους” της φετινής Food & Drink Expo.

Ανάμεσα στις τυχερές επιλεχθείσες επιχειρήσεις υπήρξε και η ΜΕΖΑΠ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εταιρεία που έχει δει ανά τα χρόνια μεγάλη αναγνώριση σε Ελλαδικό επίπεδο. Οι “dragons” αφού αξιολόγησαν το προϊόν και τις προοπτικές εισόδου της ΜΕΖΑΠ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσαν χρήσιμες ανατροφοδοτήσεις τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και χρήσιμα tips για το πως λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά και πως μπορεί η ΜΕΖΑΠ να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

LUNCH BITES EVENT

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν περαιτέρω με τα προϊόντα που συμμετείχαν στο ομαδικό περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής μέσω μικρών γευμάτων. Με στόχο τη μέγιστη προβολή των ελληνικών εκθετών και την έλξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών, ένας Έλληνας σεφ ετοίμαζε «lunch bites» με τα προϊόντα των εκθετών, εμπνευσμένα από τη βρετανική κουλτούρα.

Για την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων στη Βρετανική αγορά, η RECO Exports διοργάνωσε ένα lunch bites event την Τρίτη 30 Απριλίου. Ανάμεσα στους καλεσμένους βρισκόταν σημαντικοί αγοραστές από τον τομέα HORECA όπως επίσης και διανομείς και αγοραστές από τον κλάδο του λιανεμπορίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία προσέλκυσε μεγάλο πλήθος κόσμου, παρουσιάστηκαν «μπουκίτσες» γευμάτων στο κοινό-στόχο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ RECO EXPORTS

Για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στο εθνικό περίπτερο, η RECO EXPORTS παρείχε εξατομικευμένη υποστήριξη τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Προηγουμένως της έκθεσης, η RECO Exports οργάνωσε ολοκληρωμένη παρουσίαση για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάσει μία τέτοιου μεγέθους παγκόσμια αγορά, την έως τώρα θέση των ελληνικών προϊόντων σε αυτή καθώς και τις προοπτικές ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η RECO Exports βρέθηκε δίπλα σε κάθε ανάγκη των επιχειρήσεων, εξοπλίζοντάς τους με τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες προβολής που απαιτεί μία τέτοιου κύρους έκθεση. Παράλληλα, διευκόλυνε την όλη διαδικασία φέρνοντας σε άμεση επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις με μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως οι: Skoulikas Bedford, Cotswold Fayre, Infinity Foods και άλλους.

Στα πλαίσια της οργανωμένης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων, η RECO Exports οργάνωσε επισκέψεις σε καταστήματα μεγάλων retailers του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρνοντας σε επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις με την αγορά-στόχο. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, έγιναν επισκέψεις στο Marks & Spencer Food Hall, Selfridges Food Hall, Holland & Barrett και Tesco Express.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Food & Drink Expo αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο Τροφίμων και Ποτών. Μέσω της έκθεσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες σε αυτόν τον διαρκώς ανελισσόμενο και πολυποίκιλο κλάδο.

Ειδικότερα, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Μία πληθώρα επιχειρήσεων συναγωνίζονται ώστε να εξασφαλίσουν μία σταδιακή είσοδο σε αυτή την κερδοφόρα αγορά. Εμπορικά η αγορά του ΗΒ επηρεάζει Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ & Κίνα, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, μόνο το 2ο εξάμηνο του 2023, η αξία των εισαγωγών σε Τρόφιμα και Ποτά εκτοξεύθηκε στα £74 δις.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρόλο που τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα, η ελληνική αντιπροσώπευση στο Ηνωμένο Βασίλειο κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Παραδείγματος χάρη οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 δεν ξεπερνούσαν τα £3 εκατ. σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της Ισπανία όπου οι εξαγωγές ξεπέρασαν το £1,5 δις.

Η Ελλάδα μπορεί να παράγει μεγάλο όγκο ποιοτικών προϊόντων, πράγμα που ανταποκρίνεται στην ζήτηση της αγοράς του ΗΒ. Ωστόσο η έλλειψη ενός ισχυρού brandname σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, η έλλειψη μιας ενιαίας στρατηγικής προώθησης των ελληνικών προϊόντων, η έλλειψη των απαραίτητων πιστοποιήσεων, οι μη σωστά σχεδιασμένες κινήσεις των επιχειρήσεων και η περιορισμένη χρηματοδότηση από το κράτος αποτελούν προσκλήσεις που περιορίζουν την δυναμική είσοδο στην αγορά του ΗΒ.

Από την άλλη βέβαια το εξαιρετικό μικροκλίμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις αρκετά καινοτόμες παραγωγικές μονάδες πλέον στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι με στρατηγικά βήματα αλλά και μια σταθερή και συνεχή παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν την θέση που τους αρμόζει, τόσο στην εν λόγω αγορά όσο και τις 40+ αγορές που επηρεάζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Food and Drink Expo 2024 – Οι Γεύσεις της Ελλάδας και η Δυναμική της Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου 

 

Gallery

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *