Νέα - Ενημερώσεις

Ηνωμένο βασίλειο: Το ελληνικό κρασί σε ένα μοναδικό momentum στη φετινή London Wine Fair

London Wine Fair 2024
Αφιέρωμα στο NEWMONEY.gr & ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ηνωμένο βασίλειο: Το ελληνικό κρασί σε ένα μοναδικό momentum στη φετινή London Wine Fair

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η 42η London Wine Fair, η μοναδική επαγγελματική έκθεση κρασιού για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότεροι από 9.000 επαγγελματίες επισκέπτες του χώρου, παρευρέθηκαν το 3ήμερο της έκθεσης, έχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες καινοτόμες τάσεις και προϊόντα, να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες και να παρακολουθήσουν ομιλίες, masterclasses και παρουσιάσεις αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της οινικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει ο Αντώνης Σιούλης, Managing Director της Reco Exports, η οποία είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της London Wine Fair στην Ελλάδα και υπεύθυνος για την ελληνική συμμετοχή “εξαιρετική και η φετινή διοργάνωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα του κόσμου όσο και στις θεματικές ενότητες του τριημέρου. Masterclass, ημερίδες, βραβεύσεις. Η φετινή London Wine Fair ήταν one-stop-shop για κάθε επαγγελματία του χώρου και αυτό αποδεικνύει η προσέλευση των σχεδόν 10,000 Βρετανών αγοραστών, διανομέων, δημοσιογράφων και wine expert γενικότερα. Όσον αφορά στο ελληνικό περίπτερο, τα δυο Free Wine Tasting & Wine Bar, λειτούργησαν πάρα πολύ αποδοτικά, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις ποικιλίες και τα συμμετέχοντα οινοποιεία, ενώ το ενημερωτικό booklet που σχεδιάσαμε, λειτούργησε ως πραγματικός οδηγός τόσο στην κατανόηση των κρασιών που δοκιμάστηκαν όσο και των γηγενών ποικιλιών. 1073 επισκέπτες στο σύνολο του 3ημέρου, είναι ένα γεγονός που αποδεικνύει το μοναδικό momentum ενδιαφέροντος για το ελληνικό κρασί στους Βρετανούς εισαγωγείς.

Από την πλευρά μας, θέλοντας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τόσο των Βρετανών ως προς την επιλογή του κατάλληλου κρασιού και οινοποιείου για μια εν δυνάμει συνεργασία όσο και στη δυσκολία των ελληνικών οινοποιείων να αντιληφθούν τον τρόπο που λειτουργεί η Βρετανική αγορά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της, δημιουργήσαμε τη νεοσύστατη εταιρεία Orpheus Wine που στοχεύει στην υποστήριξη και των δύο μερών και κατά συνέπεια στη βέλτιστη διείσδυση του ελληνικού κρασιού στο ΗΒ.”

Η ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική συμμετοχή της διοργάνωσης του 2024 ήταν ιδιαίτερα σημαντική και συμπεριελάμβανε συνολικά 36 οινοποιεία. Το Εθνικό Περίπτερο βρίσκονταν όπως κάθε φορά σε εξαιρετικά προνομιακό χώρο, ακριβώς στο κέντρο της έκθεσης. Από τα 35 οινοποιεία που συμμετείχαν στο Εθνικό Περίπτερο, 33 υποστηρίζονταν από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, 2 αποτελούσαν ανεξάρτητες συμμετοχές, ενώ την ελληνική παρουσία στην έκθεση συμπλήρωσε η εταιρεία Achaia Clauss, σε αυτόνομο stand εκτός του Εθνικού Περιπτέρου.
Ανάμεσα στους πάνω από χίλιους επισκέπτες του Εθνικού Περιπτέρου, καταγράφηκαν αγοραστές από τις εταιρείες Waitrose, Sainsbury’s, Aldi, Hatch Mansfield, Mentzendorff, Friarwood κ.ά.

Την ελληνική συμμετοχή επισκέφτηκε εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο η Γενική Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Παρασκευή Καμπούρογλου.

Τα ελληνικά Wine Bars

Εντός του Εθνικού Περιπτέρου οργανώθηκαν δύο Wine Bars, στα οποία οι πάνω από 1.000 επισκέπτες του Εθνικού Περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα να βρουν και να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα 3 αντιπροσωπευτικά κρασιά από κάθε οινοποιείο της ελληνικής συμμετοχής.
Όλα τα κρασιά των Wine Bars συμπεριλήφθηκαν στον ειδικό οδηγό που εξέδωσε η RECO EXPORTS, στον οποίο ο επισκέπτης μπορούσε να βρει πληροφορίες για την κάθε ετικέτα, καθώς και για το αντίστοιχο οινοποιείο.

London Wine Fair 2024

Υπεύθυνοι λειτουργίας των Wine Bars ήταν δύο καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο:
Η Martyna Pawliczek, πρώην επικεφαλής Sommelier στο La Dame de Pic London, κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας και του κρασιού. Πλέον μέλος της Clark Foyster Wines Ltd, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον χώρο του κρασιού, έχοντας εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια ανά τον κόσμο.

Ζigmars Grinbergs κάτοχος WSET DIPLOMA και Advanced Sommelier, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει Master Sommelier. Έχει εμπειρία άνω των 25 ετών στον χώρο της εστίασης, έχει εργαστεί ως head sommelier, ενώ τώρα εργάζεται ως αγοραστής κρασιών για την κεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα στο Free Wine Tasting Area συμμετείχε και ανεξάρτητα η Περιφέρεια Κρήτης όπου ο Κλέαρχος Κανελάκης παρουσίαζε στους επισκέπτες τις πιο διάσημες ποικιλίες κρασιών από όλο το δίκτυο οινοποιείων της Περιφέρειας.

Masterclass: Greece – an authentic modern classic

Το τριήμερο της έκθεσης έκλεισε με την παρουσίαση 9 ετικετών ελληνικών οίνων, τις οποίες επέλεξε ο Demetri Walters MW, από τα οινοποιεία τα οποία συμμετείχαν στο Εθνικό Περίπτερο και η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδικό Masterclass Session.

Το Μasterclass με τίτλο «Greece – an authentic modern classic» έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Μαΐου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “Walk-up Tasting” της έκθεσης, σε μία κατάμεστη αίθουσα από buyers, sommeliers, διανομείς αλλά και οινόφιλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *