National Geographic Traveller (UK) Food Festival 2025 – Η Ελλάδα κατακτά το βρετανικό κοινό

National Geographic Traveller (UK) Food Festival 2025 - Η Ελλάδα κατακτά το βρετανικό κοινό
Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πελοποννήσου συμμετείχαν δυναμικά στο National Geographic Traveller (UK) Food Festival 2025, το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός του Λονδίνου που διοργανώθηκε στις 19 και 20 Ιουλίου 2025 στο Business Design Centre στην περιοχή Islington του Λονδίνου. Το φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, από λάτρεις της γαστρονομίας και επαγγελματίες του χώρου έως ταξιδιώτες που αναζητούν νέες εμπειρίες μέσω της κουζίνας του κόσμου.
Στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ βρέθηκαν οι γευστικές παραδόσεις και τα τοπικά προϊόντα από κάθε γωνία του πλανήτη. Το ελληνικό περίπτερο αποτέλεσε σημείο αναφοράς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού με την αυθεντικότητα και τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες ανέδειξαν μοναδικά τοπικά προϊόντα και παρουσίασαν σύγχρονες και παραδοσιακές συνταγές μέσα από θεματικές δράσεις.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει Masterclasses μαγειρικής, να δοκιμάσει κρασιά από όλο τον κόσμο στο Wine Theatre, να γνωρίσει κορυφαίους σεφ, και να πάρει μέρος σε γεύσεις-ταξίδια που αναδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ κουζίνας και πολιτισμού. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεχώρισε με δημιουργικές παρουσιάσεις που συνδύασαν την αυθεντικότητα της τοπικής παραγωγής με τη βιωματική εμπειρία του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Η συμμετοχή των δύο Περιφερειών στο φεστιβάλ αποτέλεσε ένα δυναμικό βήμα εξωστρέφειας, προβάλλοντας με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο τους τρεις βασικούς της πυλώνες της κάθε περιοχής: τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μέσα από τις γεύσεις, τις αφηγήσεις και τα τοπικά προϊόντα, οι δύο συμμετέχουσες Περιφέρειες σύστησαν στο διεθνές κοινό την ταυτότητά τους, αναδεικνύοντας την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την χαρακτηριστική ελληνική φιλοξενία.
Στο επίκεντρο της εμπειρίας βρέθηκε το εθνικό μπαρ, ένας διαδραστικός χώρος γευσιγνωσίας όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εμβληματικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον οινικό πλούτο της χώρας, μέσα από καθημερινές παρουσιάσεις και δοκιμές κρασιών υπό την καθοδήγηση head sommeliers, που ανέδειξαν τις ποικιλίες και τις οινοποιητικές παραδόσεις κάθε περιοχής.
Η συμμετοχή της Ελλάδας, πλαισιώθηκε από δύο διακριτούς θεματικούς άξονες:
- Στα Master Classes, κάθε Περιφέρεια παρουσίασε μία χαρακτηριστική παραδοσιακή συνταγή, με ζωντανή παρασκευή και παρουσίαση στο κοινό, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της γαστρονομίας με την τοπική ταυτότητα και τον πολιτισμό.
- Στα Wine Theatre sessions, ξεχωριστές παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στα κρασιά κάθε Περιφέρειας προσφέροντας στους επισκέπτες εις βάθος γνωριμία με τις ποικιλίες, τις τεχνικές και τις ιστορίες πίσω από την παραγωγή.
Το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, εκφράζοντας την έκπληξή του για την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τον πλούτο των ελληνικών προϊόντων. Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε μία ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού, γεύσης και τουριστικής ταυτότητας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως έναν σύγχρονο και πολυδιάστατο γαστρονομικό προορισμό.
Το περίπτερο της Ελλάδας, υποστηρίχθηκε με μία προνομιακή τοποθέτηση στον εκθεσιακό χώρο, καθώς βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο main stage – το σημείο με την μεγαλύτερη ροή επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Η στρατηγική αυτή θέση διασφάλισε συνεχή έκθεση στο ευρύ κοινό, με αδιάκοπη ροή κόσμου που περνούσε και σταματούσε για να γνωρίσει τα ελληνικά προϊόντα, να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις και να δοκιμάσει γεύσεις στο εθνικό μπαρ. Η φυσική εγγύτητα με το κεντρικό stage, όπου πραγματοποιούνταν ομιλίες, επιδείξεις και συνεντεύξεις με σεφ και προσωπικότητες της γαστρονομίας, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ορατότητα και την απήχηση της ελληνικής συμμετοχής.
Με την τοποθέτηση προϊόντων στο κεντρικό stage του φεστιβάλ – τόσο μέσω του μαγειρικού masterclass με τον Head Chef Antonio Lakrori, όσο και μέσω της παρουσίας στο Wine Theatre – παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό ο γευστικός χαρακτήρας της Ελλάδας με τρόπο βιωματικό και ουσιαστικό.
Παράλληλα, οι καθημερινές γευσιγνωσίες στο Εθνικό Μπαρ επέτρεψαν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν κρασιά, ελιές, μπύρες, ελαιόλαδο, γλυκά και καφέ, ενισχύοντας τη γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα μέσα από μια φιλόξενη και άμεση εμπειρία.
Η συμμετοχή των δύο αυτών δυναμικών Περιφερειών της Ελλάδος στο National Geographic Traveller (UK) Food Festival 2025 στέφθηκε με επιτυχία, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο, την τουριστική αξία και την εξαγωγική δυναμική της κάθε μίας σε ένα στοχευμένο, διεθνές κοινό!