Νέα - Ενημερώσεις

Επιχειρηματική Αποστολή με Σουηδούς Αγοραστές στην Καβάλα – Αφιέρωμα στο Σουηδικό Περιοδικό Butikstrender

Επιχειρηματική Αποστολή με Σουηδούς Αγοραστές στην Καβάλα - Αφιέρωμα στο Σουηδικό Περιοδικό Butikstrender

“Η Ελλάδα συνεχίζει να έχεις τις πιο γευστικές λιχουδιές”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σουηδικό περιοδικό Butikstrender.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Butikstrender συμμετείχε στην επιχειρηματική συνάντηση με 29 ελληνικές επιχειρήσεις ενώ οι 9 Σουηδοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες επιχειρηματίες και να δοκιμάσουν συνολικά περίπου 115 προϊόντα αυτών.

Ακολουθεί το μεταφρασμένο άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Butikstrender:

Το Butikstrender είχε την τιμή να συμμετάσχει σε ένα ακόμη B2B-event από τη «The Flavours of Greece», το οποίο διήρκησε 4 ημέρες στην Καβάλα. Το event διοργανώθηκε από τον Αντώνη Σιούλη από την Reco Export, μαζί με τον Richard Wikström και τον Mikael Törnvall από την Smartfind, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η προβολή των προϊόντων

Το Butikstrender συνόδευσε στην Καβάλα ο Αντώνης Σιούλης από την Reco Export, επικεφαλής της ομάδας των προσκεκλημένων που αποτελούταν από τις εταιρείες Smartfind, Foodbroker, Biggans, Ockelbo ost, Grekiska Grill & Bar, Restaurangjouren και Kaizer Imports. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε αυτή την πρωτοβουλία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της να εισέλθουν μελλοντικά στις αγορές των Σκανδιναβικών χωρών. Φυσικά, υπήρξαν γευστικές δοκιμές και αξιολογήσεις διαφόρων νόστιμων, γευστικών προϊόντων. Στα τραπέζια υπήρχαν φέτα, χαλούμι, κατσικίσιο τυρί, ελιές, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Σαν να μην έφταναν αυτά, προσφέρθηκαν μέλι, μαρμελάδα, μαζί με τουρσιά, διάφορες σάλτσες, ποτά και ποπκόρν. Αυτά και πολλά άλλα, από αυτή την πλούσια σε γεύση και παραγωγική ελληνική περιοχή.

Η αξιολόγηση για την αγορά της Σουηδίας

Το Butikstrender και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα προϊόντα με βάση την προοπτική τους στην σουηδική αγορά. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με ένα ελληνικό δείπνο μπουφέ σε ένα τοπικό εστιατόριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας και Οικονομίας, Σωτήριος Παπαδόπουλος.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις (τύπου speed dating) με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίοι παρουσίασαν την εταιρεία τους και τα προϊόντα τους για 15–20 λεπτά στους Σουηδούς επισκέπτες. Είναι συναρπαστικό να δούμε ποια προϊόντα θα εμφανιστούν στα ράφια των σουηδικών καταστημάτων στο μέλλον. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ελληνικό δείπνο τριών πιάτων για τους προσκεκλημένους και τους επιχειρηματίες, με περίπου 50 άτομα στην ταράτσα του πεντάστερου Galaxy Airotel στην Καβάλα.

Η τρίτη ημέρα περιλάμβανε επισκέψεις σε τρεις επιλεγμένους προμηθευτές, οι οποίες ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο. Ξεκινήσαμε από την Idiotropa, η οποία παράγει Granola, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά. Η IDIOTROPA είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1992 στο Μυλοπόταμο Δράμας από τον Βασίλη Χατζή και τη σύζυγό του Μαρία Τσιαουσίδου. Ξεκίνησε με την αποξήρανση πιπεριάς Φλωρίνης και των δημοφιλών “ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΝΤΟΜΑΤΩΝ”. Οι πρώτες ύλες προέρχονται αποκλειστικά από την ελληνική ύπαιθρο.

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στην εταιρεία “MENIKIO”, τον “Γεωργοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης”, μια μοναδική καθετοποιημένη γαλακτοκομική επιχείρηση με βαθύ σεβασμό στην παράδοση και τη φύση. Η Menikio βρίσκεται στην κοιλάδα της Προσοτσάνης, στη σκιά του όρους Μενοίκιο, με τις μονάδες παραγωγής, τις αποθήκες ζωοτροφών και τα κοπάδια. Παράγουν παραδοσιακά και φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, κεφίρ, τυρί, βούτυρο και αριάνι. Όλα φτιαγμένα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Η τρίτη και τελευταία στάση ήταν στην TSAROUCHAS BROS SA, η οποία παράγει τουρσιά και άλλα λαχανικά. Η TSAROUCHAS BROS SA ιδρύθηκε το 1963 από τον Γιώργο Τσαρούχα, ως μια μικρή μονάδα παραγωγής στην Καβάλα. Στόχος του ήταν να παράγει τα δικά του παραδοσιακά προϊόντα και να τα προσφέρει στην τοπική αγορά. Χρησιμοποιούσε τις καλύτερες πρώτες ύλες και εφάρμοζε τις δικές του συνταγές, εμπνευσμένες από τον ίδιο και τις μαγειρικές παραδόσεις της περιοχής. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά σε άλμη, όπως μακεδονική πιπεριά, κόκκινη ψητή πιπεριά, λιαστές ντομάτες, αγγουράκια, κάππαρη, ανάμεικτα λαχανικά, ελιές κ.λ.π. Τα προϊόντα της διανέμονται υπό δύο εμπορικά σήματα: Makedoniki GI για την εγχώρια αγορά και Buono για εξαγωγές. Προσφέρθηκε επίσης ένας γευστικός μπουφές με τις ελληνικές σπεσιαλιτέ και σάλτσες τους.

Η ξενάγηση στην πόλη της Καβάλας

Προλάβαμε επίσης να κάνουμε μια ξενάγηση στην Καβάλα πριν κλείσει η βραδιά με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θράκης σε μία τοπική ψαροταβέρνα. Αυτό ήταν το έκτο μέρος του κοινού έργου της “The Flavours of Greece” που υλοποιείται μαζί με την Reco Export και την Smartfind, και ήταν το τρίτο event που έγινε στην Ελλάδα. Πέρυσι βρεθήκαμε στην Αθήνα, ενώ το προηγούμενο έτος στη Θεσσαλονίκη, όπου μας φιλοξένησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα άλλα τρία events πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία με Έλληνες επιχειρηματίες και προϊόντα – και ήδη ανυπομονούμε για περισσότερα events με νέα συναρπαστικά και νόστιμα προϊόντα από την Ελλάδα.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε το 1987 και βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα. Η Περιφέρεια διαιρείται σε πέντε νομούς: Δράμα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Ξάνθη. Στην περιοχή ζουν περίπου 600.000 άνθρωποι.

Πηγή: Butikstrender

Gallery

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *